2 Kasım 2012 Cuma


Y›lmaz Karakoyunlu, Mor Kaftanl› Selanik’te Cumhuriyet tarihinin en önemli tarihsel ve toplumsal dönemeçlerinden olan “Mübadele” s›ras›nda yaflanan insan hikâyelerini, olay›n siyasi yönünü de ihmal etmeden anlat›yor. 
Bir yandan Venizelos ve ‹smet Pafla arac›l›€›yla Lozan Bar›fl Antlaflmas› görüflmelerini izlerken, al›nan kararlar yüzünden Türk ve Yunan topraklar›n›n çeflitli bölgelerinde (‹zmir, Mürefte, fiarköy; Selanik, Hanya, Resmo) yaflanan zorluklara, hüzne, dirence de tan›k oluyoruz.
Y›lmaz Karakoyunlu, kahramanlar›na dönemin tarihsel, dinsel ve toplumsal koflullar›nda bak›yor. Asker, çiftçi, devlet adam›, diplomat ya da belediye baflkan›, kim olurlarsa olsunlar, temelde bütün güçleri ve bütün zay›fl›klar›yla “insan” olduklar›n› unutmadan, yapt›klar›n› yarg›lamak yerine anlamaya çal›flarak ele al›yor onlar›. Böylece, bir “topyekûn savafl”tan sonra ikiye ayr›lm›fl ve aya€a kalkmaya çabalayan iki toplumun üyelerini, eskiden kap› komflular› olan yeni düflmanlar› tan›yoruz. ‹nsanl›€›n –elbette aflk da dahil– bütün hallerini, hem de olanca fliddeti ve yo€unlu€uyla bir kez daha görüyoruz. Bir film izler gibi h›zl› ve zevkle, ama bir o kadar da derinden okuyoruz mübadillerin hüzünlerini.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder