24 Haziran 2011 Cuma

Yaşamak Hatırlamaktır’da Ülkü Tamer, çocukluğu, Robert Kolej ve üniversite yılları, şiir yaşamı, tiyatro oyunculuğu, film ithalciliği ve yayıncılığından anılarını anlatıyor.

Ülkü Tamer, şairliği yanında önemli bir çevirmen. Milliyet Yayınları ile Milliyet Çocuk dergisinin yöneticilerinden. Amarcord ve Macarlar gibi önemli filmlerin ithalcisi. Haldun Taner’in unutulmaz oyunu Keşanlı Ali Destanı’nda Manyak Cafer rolü başta olmak üzere aktörlüğü de var. Dahası, özellikle Brezilya futbolunu çok iyi bilen, Brezilya’nın Pele’li milli takımını ezbere sayarak bizzat Brezilya’nın Meksika Büyükelçisinden Brezilya vizesi almış bir futbol tutkunu.

Bu anıların ön planında, Gaziantep’in efsaneleşmiş sinemacısı Nakıp Ali, Tamer’in hemşehrisi ve kolej arkadaşı Onat Kutlar, öykülerini yayımladığı Cüneyt Arkın, yemeklerini ve çoraplarını paylaştığı Yılmaz Güney gibi, tanınmış-tanınmamış pek çok kültür-sanat insanı; Yaşar Nabi Nayır, Memet Fuat, Hüsamettin Bozok gibi edebiyat yayıncılığının simge adları; ayrıca Abdi İpekçi gibi pek çok gazeteci yer alıyor. Yan rollerde ise bir sınıf dolusu çocuk var: Ülkü Tamer’in 1,5 yıllık yedek subay öğretmenliğinde yetiştirdiği çocukların hikâyeleri, en ciddi okuru bile hem güldürecek hem de ağlatacak.


“Ülkü Tamer’in şurup gibi bir Türkçesi, ‘Aman beni ealinden

bırakma’ diye adamın yakasına yapışan bir üslubu var.

Öyle rahat, öyle keyifli okuyorsunuz ki...”

Hıncal Uluç, Sabah


“Ülkemizin son 40 yıllık tarihinin kültürel yansımaları sayılabilecek bu anıları, gülümseyerek, hüzünlenerek, dersler çıkararak okudum.

Yaşamak Hatırlamaktır bir anılar toplamı değil, yaşama dair önemli göndermelerle yüklü bir deneme kitabı. İddiasızlığın iddiası olan

bu kitabı okuyun, çok seveceksiniz.”

Ahmet Ümit, Radikal Kitap


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder